Spring naar de content
- Vincent van Vliet, Schaduwspel.
De biotechnische ontwikkelingen, het trans-humanisme, het trans-naturalisme en de epidemieën spelen de wereldwijde politieke greep van totalitaire regimes in de kaart. Vanuit een antroposofische achtergrond geschreven, maar de rol van de zich ontwikkelende moraliteit van de individuele mens wordt gemist.
- Rutger Bregman, De meesten mensen deugen.
De basisgedachte in dit boek is dat mensen graag omgaan met aardige mensen en daarom zelf ook aardig zijn (“Survivial of the friendliest”). Dat dit inderdaad werkt wordt aan vele voorbeelden geïllustreerd. Hoe deze optimistische boodschap zich verhoudt tot het pessimistische toekomstbeeld van Harari’s Home Deus wordt kort bediscussieerd.
- Marcus du Sautoy, Priemgetallen
Getallen bevinden zich tussen onze fysieke wereld en de geestelijke wereld. Priemgetallen zijn de bouwstenen van alle getallen. Helpen zij om de schepping vanuit beide standpunten te begrijpen?
- Edward Bulwer-Lytton Vril, een mensheid van de toekomst
Een toekomstroman uit 1871 die de aandacht trok van o.m. Blavatsky en Rudolf Steiner. Het gaat over een toekomstig mensenras dat gebruik maakt van een geheimzinnige energiebron, Vlir, die hen in staat stelt te vliegen en die een genezende werking heeft.
- Christina von Dreien, Christina, bewustzijn schept vrede, Akasha, 2020
Na de twee boeken van haar moeder over haar bijzondere dochter, is dit het eerste boek van Christina zelf. Ze is een nieuwetijdskind, geboren in 2001 en presenteert haar visie op de ontwikkeling van de mens, de mensheid en de Aarde. Hoe verhoudt dit zich tot de antroposofie?
- Yuval Harari, Homo Deus, Thomas Rap, 2017
Een kleine geschiedenis van de toekomst. Hoe voorkomen we de dominantie van de technologie over de mens? Een ideaal oefenboek voor antroposofen.
- F. Lutters, Wie is Harry Potter?
Is Harry Potter een karakter uit een boekencyclus, of gaat het ook om een wezenlijke individualiteit die voordat de boeken al geschreven waren bestond en zich in Harry Potter incarneert?
- R. Steiner, Der Stürz der Geister der Finsternis (GA 177)
Michael verwijdert in de 19e eeuw de Geesten der Duisternis uit de geestelijke wereld. Sindsdien zijn zij op aarde. In 14 voordrachten beschrijft Rudolf Steiner de achtergronden van deze gebeurtenis en de actuele gevolgen.
- A. Bos, Mijn brein denkt niet, ik wel, Christofoor, 2014
De evolutie van het brein, de evolutie van de (potentiële) vrijheid. De mogelijkheden om ons eigen denken vorm te geven.
- S. Vestdijk, Bericht uit het hiernamaals, De Bezige Bij, 1963.
Een roman over zielen in het hiernamaals. Interessant maar niet erg esoterisch.
- J.Zee, Het raadsel van de materie. Een beschouwing over Boeddha, Rudolf Steiner en Christiaan Rozenkruis, Nearchus, 2010.
Over het wezen van de materie, beschouwd vanuit het perspectief van de mens die in een uit materie opgebouwd lichaam leeft.
- J. Verhulst, Der Glanz von Kopenhagen, Geistige Perspektiven der modernen Physik, Verlag Freies Geistesleben, 1994.
Kwantumtheorie en de etherwereld, Aristotelici en Platonici.
- H.S. Verbrugh, Reïncarnatie? Essay over de veranderende aard van kennis, Ad Donker, Rotterdam, 2010.
Een luchtig geschreven discussie over het wel of niet bestaan van reïncarnatie.
- J. Searle, The rediscovery of the mind, MIT Press, 1992.
Een sympathieke, materialistische discussie over het bewustzijn.

Scroll naar top