Lutters – Wie is Harry Potter? (2011)

Wie is Harry PotterEen klein, fascinerend boekje, dat de geestelijke blik permanent kan veranderen. Het leest snel en gemakkelijk maar verdiept de lezer in minstens drie richtingen.

Frans Lutters betoogt dat de Harry Potter cyclus niet zomaar een cyclus is. De schrijfster, Joanne Rowling, laat, bewust of onbewust, door Harry Potter, een grote mensheidsleider een volgende stap in zijn reïncarnatiereeks zetten. Het is niet alleen een intrigerend verhaal, maar Harry Potter werkt op de lezer in. Volwassenen en vooral kinderen kunnen een ander perspectief krijgen op het leven. Er opent zich een wereld en een moraliteit die lang kunnen doorwerken. Harry Potter verandert de mensen en daardoor de wereld. Hij incarneert zich.

Is dit ook ook een reïncarnatie? Frans Lutters heeft hierover een uitgesproken mening. Hij is niet over een nacht ijs gegaan en heeft zijn hypothese voor zichzelf op vele manieren getoetst. De lezer van “Wie is Harry Potter” wordt hierdoor aangespoord zich in deze individualiteit te verdiepen en voor zichzelf na te gaan of hij hierin kan meegaan. Frans Lutters gaar zover dat hij suggereert dat de boeken een begeleiding zijn van een vleselijke incarnatie en dat deze individualiteit nu ook ergens op aarde rondloopt. Het zou kunnen, maar hij heeft mij niet overtuigd dat dit essentieel is.

Het boek heeft mij aan het denken gezet over de boeken uit mijn eigen jeugd: Jules Verne, Karl May, Nils Holgersson, Alleen op de wereld, boeken die je zo aangrijpen dat je ermee wegdroomt. Je stelt je voor dat je zelf in de geschapen wereld gaat meedoen. Hierdoor wordt je gedachten- en gevoelsleven mede gevormd en het zal uiteindelijk je wil aangrijpen. Kortom, de karakters uit de boeken gaan een rol in je leven spelen die vergelijkbaar wordt met die van de fysiek reële mensen om je heen. Ze spelen een rol in je karma. Deze karakters krijgen een wezenlijkheid. Worden dit daardoor individualiteiten die in de geestelijke wereld verder bestaan en ook later opnieuw een rol kunnen spelen? Of waren ze dit al?

RD

Print Friendly, PDF & Email
Scroll naar boven